Tortilla z hummusem, awokado i warzywami

Tu jesteś:  Strona główna      Tortilla z hummusem, awokado i warzywami

Tortilla z hummusem, awokado i warzywami

Składniki (na 4 porcje):

Tortilla:

  • 250 g mąki graham + ew. odrobina do podsypania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (20 g)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (125 ml)
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Wyrób ciasto (powinno bez problemu odchodzić od rąk), a następnie podziel je na 4 równe części i rozwałkuj. Tortille smaż bez tłuszczu na rozgrzanej patelni do momentu, aż zaczną pojawiać się charakterystyczne bąble (średnio po 1 minucie na stronę).

Hummus:

  • 7 łyżek nasion ciecierzycy (100 g) lub 1 puszka konserwowej (po odsączeniu 250 g)
  • 4 łyżki sezamu (40 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (20 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, kumin

Jeśli używasz suchych nasion ciecierzycy – namocz je wcześniej w wodzie przez minimum 8 godzin, odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj. Sezam podpraż na suchej patelni, a następnie zmiksuj na gładką masą z resztą składników. Jeśli całość będzie zbyt gęsta możesz rozrzedzić ją wodą lub aquafabą (wodą po ciecierzycy).

Dodatki:

  • 1 awokado (140 g)
  • 1 papryka czerwona (140 g)
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej (60 g)
  • 4 garście dowolnej sałaty (80 g)

Awokado i paprykę pokrój w kostkę, sałatę umyj, a kukurydzę odsącz z zalewy.

Sos czosnkowy:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)
  • czosnek granulowany, sól

Jogurt naturalny wymieszaj z przyprawami.

Spód tortilli posmaruj hummusem, a następnie ułóż dodatki. Całość polej sosem i zawiń.

Średnia wartość odżywcza jednej porcji (275 g):
wartość energetyczna: 575 kcal;
białko: 18,5 g;
tłuszcze: 25,7 g;
węglowodany: 57,7 g;
błonnik: 13,8 g.

Uwagi

  • Tortilla najlepiej smakuje na ciepło i najłatwiej się ją wtedy również zwija, dlatego najlepiej będzie jeśli wszystkie dodatki, hummus i sos przygotujesz przed usmażeniem placków.
  • Możesz oczywiście użyć do tego przepisu innych warzyw, innego sosu lub innego źródła białka (przykładowo mogą to być ogórki konserwowe, sos ziołowy i filet z indyka). Pamiętaj, że wtedy wartość odżywcza może się zmienić.