Sałatka z pieczonym batatem, chrupkami z ciecierzycy i suszonymi pomidorami

Tu jesteś:  Strona główna      Sałatka z pieczonym batatem, chrupkami z ciecierzycy i suszonymi pomidorami

Sałatka z pieczonym batatem, chrupkami z ciecierzycy i suszonymi pomidorami

Składniki (1 porcja):
– 1 mały batat
– 1/4 papryki czerwonej
– 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy (albo odsączonej ciecierzycy z puszki)
– 3 suszone pomidory (mogą być w zalewie)
– 2 pieczarki
– 2 garście sałaty / u mnie mieszanka szpinaku i rukoli
– natka pietruszki, sól, pieprz, rozmaryn, mielona słodka i ostra papryka, czubryca zielona (mieszanka przypraw: cząber, cebula, czosnek, pietruszka, sól, kozieradka)
– 1 łyżka oliwy lub 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
– kilka kropel soku z cytryny

▪️Bataty i paprykę kroimy w długie paski, przekładamy do miski razem z ugotowaną ciecierzycą, doprawiamy rozmarynem, mieloną słodką i ostrą papryką i czubrycą zieloną.
▪️Warzywa skrapiamy oliwą, mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
▪️Całość pieczemy przez około 30 minut, w połowie czasu dokładając pokrojone w grube plastry, przyprawione solą i pieprzem pieczarki.
▪️Sałatę dokładnie płuczemy i suszymy, układamy na talerzu razem z upieczonymi warzywami i pokrojonymi suszonymi pomidorami.
▪️Sałatkę posypujemy posiekaną natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Całość to 492 kcal, 14,9 g białka, 77,7 g węglowodanów i 13,5 g tłuszczu.