Produkty bez laktozy dostępne na rynku

Tu jesteś:  Strona główna      Produkty bez laktozy dostępne na rynku

Produkty bez laktozy dostępne na rynku

Laktoza to inaczej cukier mleczny, który w naturalnej formie występuje w takich produktach, jak mleko (nie tylko krowie, ale również owcze czy kozie) i przetwory mleczne – sery (twarogowe, pleśniowe, żółte), napoje fermentowane (kefir, jogurt, maślanka), masło, lody i inne.

Obecnie bardzo powszechną dolegliwością jest nietolerancja laktozy objawiająca się występowaniem nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych po spożyciu produktów zawierających laktozę. Sprawia to, że osoby cierpiące na to zaburzenie często są zmuszone do rezygnacji ze spożycia mleka i jego przetworów. Konsekwencją tego może być niedostateczna podaż wapnia z dietą, którego produkty mleczne są najlepszym źródłem. Dlatego producenci żywności, z myślą o konsumentach nietolerujących laktozy, wytwarzają coraz większą ilość artykułów mlecznych niezawierających tego dwucukru.

Jak powstają produkty bez laktozy?

Proces produkcji mleka bez laktozy polega na dodaniu do niego enzymu laktazy, która rozkłada zawartą w jego składzie laktozę. W przypadku pozostałych produktów mlecznych dodatek enzymu nie jest konieczny, ponieważ wyroby te zawierają bakterie rozkładające laktozę do lepiej przyswajalnej formy. Możliwe jest więc, że przetwory mleczne nieoznaczone napisem „bez laktozy” również będą zawierać jej śladowe ilości, dzięki czemu osoby cierpiące na nietolerancję laktozy nie będą odczuwać żadnych dolegliwości po ich spożyciu. Nie jest to jednak pewne, a wpływ na ten proces ma wiele czynników – m.in. długość procesu fermentacji czy dodatek mleka w proszku powodujący wzrost zawartości laktozy w produkcie. Dlatego też warto wybierać artykuły oznaczone napisem „bez laktozy”, w których zawartość tego dwucukru jest ściśle kontrolowana i wynosi <0,01 g na 100 g produktu.

Na sklepowych półkach znajdziemy nie tylko mleko bez laktozy, ale również masło, sery żółte, sery twarogowe oraz mleczne napoje fermentowane. Dzisiejszy wpis to zbiór najpopularniejszych produktów bezlaktozowych dostępnych w sklepach typu Tesco, Lidl, Kaufland, Biedronka, Auchan, Leclerc czy Carrefour.

Mleko

Masło

Sery żółte

Sery twarogowe

Serki wiejskie i homogenizowane

Jogurty naturalne i greckie

Maślanki, kefiry

Śmietany

Oprócz ww. produktów, w sklepach dostępnych jest również sporo innych wyrobów mlecznych bez laktozy, jak np. serki kanapkowe czy jogurty smakowe. Jednak produkty te zazwyczaj zawierają mnóstwo zbędnych składników, przez co nie zachęcają do ich zakupu. Poza tym, na sklepowych półkach można spotkać również produkty kozie bez laktozy. Występują one jednak zdecydowanie rzadziej.

W przypadku nietolerancji laktozy warto pamiętać, że cukier ten można spotkać również w wielu produktach, które teoretycznie nie powinny zawierać mleka (np. słodycze, pieczywo, wyroby mięsne, leki), przez co osoby nietolerujące laktozy powinny być bardzo ostrożne w doborze artykułów spożywczych.

Zalecenia żywieniowe w nietolerancji laktozy

Jak komponować dietę bez laktozy, aby dostarczać do organizmu odpowiednią ilość wapnia?