O Mnie

Tu jesteś:  Strona główna      O Mnie

poznajmy się


CZYM
SIĘ ZAJMUJĘ ?

Cześć! Mam na imię Ania i jestem dietetykiem. W codziennej pracy skupiam się nie tylko na układaniu diet, ale przede wszystkim na edukacji żywieniowej, która jest podstawą w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.

Zdrowy styl życia promuję na podstawie EBN (Evidence Based Nutrition - żywienie oparte na dowodach naukowych). Uczę, jak jeść zdrowo i... nie zwariować od natłoku różnych, często sprzecznych informacji dietetycznych dostępnych w mediach społecznościowych.

"Zdrowa głowa przede wszystkim" to hasło, które towarzyszy mi najczęściej - dieta ma być przecież przyjemnością, a nie karą; ma ułatwiać życie, a nie je utrudniać.

Podzielę się z Tobą mnóstwem racjonalnych porad dietetycznych i praktycznych wskazówek dotyczących wyboru produktów spożywczych podczas zakupów, a także sporą ilością prostych i smacznych diet, bazujących na łatwodostępnych produktach.

Ponadto, jako dietetyk i wegetarianka, przedstawię Ci całą masę zalet diet roślinnych.

Zajmuję się leczeniem żywieniowym:
niedowagi, nadwagi, otyłości
cukrzycy, insulinooporności
niedoczynności i nadczynności tarczycy
chorób jelit
alergii i nietolerancji pokarmowych

Odżywianie na pierwszym planie

Skąd wzięła się nazwa?

Wielu ludzi boi się słowa "dieta" prawdopodobnie dlatego, że kojarzy im się ono z odchudzaniem, restrykcyjnym podejściem do żywienia oraz ciężkim okresem, przez który obowiązkowo musi przejść każda osoba chcąca zrzucić parę nadprogramowych kilogramów. Jednak w rzeczywistości dieta to nic innego, jak sposób odżywiania, który może być prawidłowy lub nie, różnorodny bądź monotonny, zbilansowany lub niedopasowany do indywidualnych potrzeb.

Współczesne badania naukowe wskazują na istnienie ścisłej współzależności pomiędzy spożywanymi produktami spożywczymi oraz zawartymi w nich składnikami a zdrowiem człowieka. Jest to dowodem na to, że prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy, a także ogólny stan zdrowia człowieka związane są z żywieniem oraz z wartością odżywczą żywności.

Dzisiejszy rynek nie ułatwia nam, jako konsumentom, podejmowania trafnych decyzji związanych z zakupem produktów spożywczych. Sklepowe półki uginają się od wysoko przetworzonych produktów, na rogach każdej miejskiej uliczki możemy spotkać lokale oferujące dania typu fast food, a znaczny procent telewizyjnych i internetowych reklam to reklamy niezdrowej żywności, suplementów diety lub innych tabletek mających wyzwolić nas od wszelkich problemów, jakie dotykają nasz układ pokarmowy. Ponadto żyjemy w ciągłym stresie, większość dnia skupiamy się na pracy, która coraz częściej jest pracą siedzącą oraz mamy coraz mniej czasu i chęci na spędzanie nawet krótkich chwil w kuchni. To wszystko wpływa na nasze wybory żywieniowe. Wybieramy najczęściej to, co da się szybko przyrządzić i szybko zjeść, to, co będzie smaczne oraz to, co jest stosunkowo tanie. Do tego dochodzi masa produktów, które niewiele różnią się od tych przetworzonych, a których opakowania są zaprojektowane i zareklamowane w taki sposób, że idealnie udają one zdrową żywność.

Wszystko to sprawia, że jemy przetworzone, wysokoenergetyczne produkty bogate w tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, cukier, sól oraz ubogie w pożądane składniki odżywcze. Taki sposób żywienia, w połączeniu z niską aktywnością fizyczną, prowadzi do rozwoju otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak np. choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, choroby nowotworowe, osteoporoza czy próchnica.

Prawidłowe żywienie jest więc najważniejszym czynnikiem zapobiegającym oraz zmniejszającym ryzyko rozwoju tych i innych dietozależnych chorób. Stanowi ono integralną część całego procesu leczenia. Odpowiednio zbilansowane żywienie poprawia skuteczność leczenia farmakologicznego i chirurgicznego, zmniejsza częstość występowania różnego rodzaju powikłań oraz skraca czas leczenia i rehabilitacji, co pozwala obniżać wydatki na ochronę zdrowia.

Są to powody, dla których uważam, że prawidłowe odżywianie powinno być na pierwszym planie w życiu każdego z nas. To, co jemy ma wpływ na funkcjonowanie całego naszego organizmu, zarówno pod względem fizycznym, jak i umysłowym, dlatego wybór zdrowych produktów spożywczych powinien być priorytetem każdego z nas.

szukasz inspiracji ?

Zobacz najnowsze wpisy na blogu

Darmowe jadłospisy
Zdrowe przepisy
Zakupy z dietetykiem
Żywienie w chorobach