Mini pizze bezglutenowe

Tu jesteś:  Strona główna      Mini pizze bezglutenowe

Mini pizze bez glutenu i drożdży

Składniki (1 porcja – 2 sztuki):
• ciasto:
– 2 czubate łyżki mąki (50 g) / u mnie pół na pół gryczana i kukurydziana
– 1 łyżeczka oliwy (5 g)
– 3-4 łyżki wody / zależy od mąki, więc lejcie ostrożnie. ciasto powinno być plastyczne, nie powinno się kleić do rąk
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
• dodatki:
– 2 łyżki keczupu (30 g) / w wersji dla chętnych i kulinarnie utalentowanych można pokombinować z domowym sosem ze świeżych pomidorów (chociaż te wybierajcie w sezonie, teraz lepsze są pomidory z puszki)
– 2 pieczarki
– 1/4 papryki czerwonej
– 2 łyżki kukurydzy
– 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy / dla mięsożerców może być inne źródło białka, np. indyk
– 50 g sera / u mnie mozzarella i gouda
– sól, bazylia, oregano, czosnek niedźwiedzi

Suche składniki na ciasto wymieszaj, dodaj oliwę i wodę. Zagnieć ciasto, podziel je na dwie części, ułóż na papierze do pieczenia i rozwałkuj. Przełóż na blachę. Następnie rozsmaruj sos, posyp solą i ziołami, poukładaj posiekane w cienkie plastry pieczarki, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i ciecierzycę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Na ostatnie kilka minut pizze posyp startym serem i zapiecz.

Całość to prawie 500 kcal, 21,1 g białka, 18,3 g tłuszczy, 61,4 g węglowodanów i 8 g błonnika, czyli prawie jedna trzecia z minimalnej dziennie zalecanej ilości dla osób dorosłych (> 25 g).