Malinowy budyń jaglany z czekoladą

Tu jesteś:  Strona główna      Malinowy budyń jaglany z czekoladą

Malinowy budyń jaglany z czekoladą

Skłaniki (1 porcja):
– 4 łyżki kaszy jaglanej (60 g)
– 250 ml mleka lub napoju roślinnego wzbogaconego w wapń
– 2 garście malin lub innych owoców leśnych / o tej porze roku lepiej wybierać mrożone
– 2 kostki gorzkiej czekolady (12 g)
– 1 łyżka erytrolu lub innego słodzidła
• inne dodatki (opcjonalnie):
– masło orzechowe
– drobno posiekane, podprażone orzechy
– wiórki kokosowe

▪️Kaszę jaglaną przełóż na drobne sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą, gorącą wodą. Zajmie to chwilę – spływająca z kaszy woda powinna być przezroczysta.
▪️W rondlu zagotuj mleko. Dodaj opłukaną kaszą jaglaną, wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Kasza powinna być miękka, ale nie powinna wchłonąć całego mleka.
▪️ Ugotowaną kaszę przełóż do wysokiego pojemnika blendera, dodaj połowę porcji malin i erytrol. Całość miksuj przez 2-3 minuty. Budyń powinien mieć gładką konsystencję, bez żadnych grudek.
▪️ Malinowy budyń jaglany przełóż do miseczki. Jeśli chcesz, możesz go schłodzić w lodówce. Na wierzchu budyniu ułóż pozostałą porcję malin, posiekaną gorzką czekoladę i opcjonalnie inne dodatki.

Jedna porcja (z malinami i czekoladą) to 497 kcal, 18 g białka, 78 g węglowodanów, 14 g tłuszczy.