Kulki mocy w 5 wersjach

Tu jesteś:  Strona główna      Kulki mocy w 5 wersjach

Kulki mocy w 5 wersjach

Kulki mocy to chyba najprostszy i najszybszy sposób na deser czy przekąskę.

Przygotowałam je w kilku wersjach – orzechowe w czekoladzie, kokosowe, podwójnie czekoladowe, à la kudłacze i owocowe z masłem orzechowym. Wszystkie z nich są bezlaktozowe i bezglutenowe (jednak niektóre z użytych produktów mogą być zanieczyszczone glutenem podczas produkcji i zawierać przez to jego śladowe ilości. Dlatego jeśli zależy Ci na całkowitej eliminacji glutenu – wybieraj produkty spożywcze ze znakiem Przekreślonego Kłosa na opakowaniu).

Orzechowe w czekoladzie

Składniki (na ok. 15 sztuk):

  • 100 g orzechów (u mnie po 25 g laskowych, włoskich, nerkowca i migdałów)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej (40 g)
  • 3 łyżki suszonej żurawiny (35 g)
  • 2 łyżki erytrytolu (20 g)
  • 1/5 szklanki ciepłej wody (50 ml)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)

Wykonanie: Kaszę ugotuj w wodzie w proporcji 1:2, wystudź i zmiksuj na gładką masę. Orzechy i żurawinę posiekaj, a następnie wymieszaj z kaszą. Całość zalej erytrytolem rozpuszczonym w ciepłej wodzie i ponownie wymieszaj. Z gotowego ciasta formuj kulki i obtaczaj w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Uwagi

  1. Zamiast kaszy jaglanej możesz użyć komosy ryżowej, ryżu, ekspandowanego amarantusa lub jakiejkolwiek innej kaszy.
  2. Zamiast erytrytolu możesz użyć ksylitolu, miodu, syropu klonowego lub z agawy.
  3. Skosztuj masę przed uformowaniem kulek. Jeśli jest dla Ciebie mało słodka – dosłodź ją.
  4. Wybieraj czekoladę gorzką o zawartości kakao minimum 70%.
  5. Zamiast obtaczać kulki w czekoladzie, możesz dodać kakao do masy, uformować kulki i obtoczyć je w posiekanych orzechach.

Kokosowe

Składniki (na ok. 15 sztuk):

  • 4 łyżki kaszy jaglanej (50 g)
  • 3 łyżki miodu (70 g)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych (30 g) + do obtoczenia
  • 2 łyżki migdałów (30 g)
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego (10 g) [opcjonalnie]

Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie w proporcji 1:2, wystudź, a następnie zmiksuj na gładką masę z miodem, wiórkami i (opcjonalnie) olejem kokosowym. Migdały obierz ze skórki*. Z gotowej masy formuj kulki wkładając do środka każdej jeden orzech i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Gotowe kokosowe kulki wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Uwagi

  1. *Jak obrać migdały ze skórki?Migdały umieść w rondelku i zalej wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj do zagotowania się wody. Po zagotowaniu się gotuj 1-2 minuty. Następnie odcedź je z wody. Po lekkim naciśnięciu orzechów skórka sama powinna zacząć odchodzić.Migdały przetrzyj ręczniczkiem papierowym z nadmiaru wody, ułóż na blaszce do pieczenia i podpiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min.
  2. Zamiast miodu możesz użyć erytrytolu, ksylitolu, syropu klonowego lub z agawy.

Podwójnie czekoladowe

Składniki na (na ok. 15 sztuk):

  • 7 łyżek ryżu (100 g)
  • 15 daktyli (75 g)
  • 3 łyżki orzechów laskowych (45 g)
  • 5 kostek gorzkiej czekolady (30 g)
  • 3 łyżki suszonych jagód goji (25 g)
  • 1 łyżka kakao (10 g) + do obtoczenia

Wykonanie: Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły lub (w szybszej wersji z lepszym blenderem) zalej je wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut, a następnie razem z wodą zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ryż ugotuj w wodzie w proporcji 1:2, wystudź, a następnie zmiksuj na gładką masę z daktylową pastą i kakao. Dodaj posiekane orzechy, gorzką czekoladę i jagody goji. Z gotowej masy formuj kulki i obtaczaj je w kakao. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Uwagi

  1. Zamiast jagód goji możesz użyć np. żurawiny.
  2. Kulki zamiast obtaczać w kakao możesz oblać gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  3. Daktyle w tym przepisie mają głównie funkcję słodzącą – możesz zamiast nich użyć erytrytolu, ksylitolu, miodu, syropu klonowego lub z agawy.

À la kudłacze

Składniki (na ok. 15 sztuk):

  • 4 łyżki kaszy jaglanej (50 g)
  • 2 łyżki erytrolu (20 g)
  • 1/5 szklanki ciepłej wody (50 ml)
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych (30 g) + do obtoczenia
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego (10 g) [opcjonalnie]

Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie w proporcji 1:2, wystudź, a następnie zmiksuj na gładką masę z wiórkami, erytrytolem rozpuszczonym w ciepłej wodzie, kakao i (opcjonalnie) olejem kokosowym. Z gotowej masy formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Uwagi

  1. Zamiast erytrytolu możesz użyć ksylitolu, miodu, syropu klonowego lub z agawy.
  2. Skosztuj masę przed uformowaniem kulek. Jeśli jest dla Ciebie mało słodka – dosłodź ją.

Owocowe z masłem orzechowym

Składniki (na ok. 15 sztuk):

  • 2 garście suszonych bananów (60 g)
  • 3 łyżki suszonej żurawiny (35 g)
  • 10 suszonych moreli (80 g)
  • 10 suszonych śliwek (70 g)
  • 3 łyżki masła orzechowego (90 g)
  • do obtoczenia: ekspandowane ziarno amarantusa/jagody goji/posiekane orzechy

Wykonanie: Owoce posiekaj w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z masłem orzechowym. Masę odstaw na 15-20 minut do lodówki, a następnie uformuj z niej kulki i obtaczaj w ekspandowanych ziarnach amarantusa, jagodach goji lub posiekanych orzechach.