Gofry orzechowe

Tu jesteś:  Strona główna      Gofry orzechowe

Gofry orzechowe

Składniki (5 porcji – 10 gofrów):
• ciasto:
– 250 g mąki / u mnie mieszanka owsianej, orkiszowej i ryżowej
– 50 g orzechów, np. włoskich
– 50 ml oleju rzepakowego
– 2 jajka*
– 300 ml mleka/napoju roślinnego (najlepiej wzbogaconego w wapń)*
– szczypta soli
– opcjonalnie erytrol i proszek do pieczenia (właściwe ubicie białek jaj ma za zadanie spulchnić ciasto)
• dodatki:
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
– 2-3 łyżki mleka/napoju roślinnego
– dużo owoców leśnych – malin, jagód, jeżyn, porzeczek, truskawek (o tej porze roku lepiej wybierać mrożone)

*Wyjmij je wcześciej z lodówki. Mleko możesz delikatnie podgrzać.

▪️Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli w szklanej/metalowej misce. Jeśli używasz erytrolu, możesz go dodać do białek w trakcie ich ubijania.
▪️Do żółtka dodaj mąkę, zmielone orzechy, olej i mleko/napój roślinny (+opcjonalnie pdp). Całość zmiksuj na gładką masę.
▪️Do ciasta dodaj ubite białka jaj i delikatnie wymieszaj.
▪️Piecz gofry w rozgrzanej gofrownicy przez 4-5 minut. Jeśli to konieczne, możesz dać mniej oleju do ciasta i przed wylaniem pierwszej porcji gofrów posmarować płytki gofrownicy cienką warstwą oleju.
▪️Gotowe gofry przełóż na metalową kratkę.
▪️Czekoladę, olej kokosowy i mleko rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią gofry. Podawaj z owocami.

Jedna porcja gofrów (bez dodatków) to 395 kcal, 12,5 g białka, 39 g węglowodanów, 21 g tłuszczy i 4 g błonnika.