Bezglutenowe gofry czekoladowe

Tu jesteś:  Strona główna      Bezglutenowe gofry czekoladowe

Bezglutenowe gofry czekoladowe

Jeśli zastanawiasz się jak dobrze rozpocząć dzień – polecam zacząć od zrobienia tych pysznych, słodkich, chrupiących gofrów na śniadanie.

Składniki (na jedną porcję – 2 gofry):

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki gryczanej (30 g)
  • 2 łyżki mąki ryżowej (20 g)
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 1 szczypta soli
  • ew. bezglutenowy proszek do pieczenia

Wykonanie

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą na gładką masę. Powinna mieć ona dosyć gęstą konsystencję. Piecz 4-5 minut w rozgrzanej gofrownicy.

Średnia wartość odżywcza jednej porcji (238 g):
wartość energetyczna: 467 kcal;
białko: 17,8 g;
tłuszcze: 20,5 g;
węglowodany: 53,8 g;
błonnik: 5,2 g;
wymienniki węglowodanowe: 5,4.

Uwagi

  • Zamiast jogurtu naturalnego możesz użyć kefiru, wody lub napoju roślinnego (o tym, jak kupić dobry napój roślinny przeczytasz tutaj).
  • Zamiast miodu możesz użyć erytrolu, ksylitolu lub syropu klonowego.
  • Wybieraj sól jodowaną, ponieważ jest ona jednym z ważniejszych źródeł jodu w diecie.
  • Jeśli nie masz gofrownicy – zrób z podanego przepisu omlet.
  • WAŻNE! Ryż i gryka są zbożami naturalnie niezawierającymi glutenu, jednak mąki z tych produktów mogą zostać nim zanieczyszczone podczas przemiału. Informacja o tym powinna znajdować się na opakowaniach.

Porpozycje podania