Czekoladowe batony z masłem orzechowym

Tu jesteś:  Strona główna      Czekoladowe batony z masłem orzechowym

Czekoladowe batony z masłem orzechowym

Składniki (8 batonów):
– 150 g daktyli + 1 szklanka wrzątku
– 4 łyżki kakao (40 g)
– 4 łyżki masła orzechowego (80 g) / może być z kawałkami orzechów
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
– szczypta soli
opcjonalnie:
– posiekane orzechy

▪️ Daktyle przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw na około 20 minut.
▪️ Połowę wody z moczenia daktyli odlej, a pozostałą część zmiksuj na mus razem z daktylami, kakao, masłem orzechowym i szczyptą soli.
▪️ Całość przełóż do prostokątnego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia (np. do keksówki) i równomiernie rozprowadź.
▪️ Ciasto włóż na 1 godzinę do zamrażalnika.
▪️ Po tym czasie wyjmij je i pokrój na 8 równych, podłużnych kawałków.
▪️ W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę, a następnie rozsmaruj ją po batonach. Opcjonalnie możesz rozsypać po ich wierzchu kawałki posiekanych orzechów.
▪️ Kiedy czekolada przestygnie, batony włóż na minimum 2-3 godziny do lodówki (i tam je przechowuj).

Jeden baton to 235 kcal, 5 g białka, 11 g tłuszczy, 29 g węglowodanów i 4 g błonnika.