Czekoladowa granola z patelni

Tu jesteś:  Strona główna      Czekoladowa granola z patelni

Czekoladowa granola z patelni

Zwykle robię pieczoną w piekarniku granolę w ilościach wystarczających mi na cały tydzień. Prawie cały tydzień. Dzisiejszy przepis wykorzystuję wtedy, kiedy pieczona granola się skończy, a ja mam mało czasu na przygotowanie posiłku. I chociaż wizualnie efekt końcowy nie zachęca do jedzenia, to uwierz, że pod względem smakowym ta granola jest naprawdę przepyszna. Jeśli połączysz ją z jogurtem naturalnym i jakimiś owocem (do tego przepisu polecam szczególnie jagodowe), to Twoje kubki smakowe będą zadowolone.

Składniki na 1 porcję:

  • 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
  • 1 łyżeczka kakao (5 g)
  • 1 łyżka orzechów włoskich (15 g)
  • 1 łyżeczka orzechów nerkowca (7 g)
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika (5 g)
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych (3 g)
  • 1 łyżka rodzynek (15 g)
  • 1 łyżka erytrolu (10 g)
  • 2 łyżki ciepłej wody

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, a następnie wymieszaj z płatkami owsianymi, kakao, nasionami słonecznika, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Całość zalej erytrolem rozpuszczonym w ciepłej wodzie i praż na suchej patelni do momentu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą i zrobią się chrupkie (ok. 3 minut).

Średnia wartość odżywcza jednej porcji (125 g):

  • wartość energetyczna: 392 kcal;
  • białko: 11,1 g;
  • tłuszcze: 19,8 g;
  • węglowodany: 41 g;
  • błonnik: 7,4 g.

Uwagi

  • Płatki owsiane (tak jak inne zboża, orzechy, nasiona, warzywa i owoce) zawierają kwas fitynowy, który łączy się ze składnikami mineralnymi obecnymi w pożywieniu (żelazem, cynkiem, wapniem, fosforem, magnezem i manganem), tworząc trudno rozpuszczalne w jelitach kompleksy, które są nietrawione w organizmie i wydalane w niezmienionej postaci, przez co dostępność z diety wymienionych składników maleje. Produkty te oprócz kwasu fitynowego zawierają w swoim składzie fitazy, czyli enzymy, które aktywowane są podczas kiełkowania, moczenia lub fermentacji i które rozkładają kwas fitynowy. Owies zawiera mało fitaz, dlatego pamiętaj o tym, aby do posiłku z płatkami owsianymi dodawać również produkty bogate w witaminę C, która będzie pomocna w przyswojeniu żelaza i cynku. Bogate w witaminę C są np. owoce jagodowe, takie jak czarne porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki, jagody. Jeśli jednak cierpisz na np. niedobory żelaza – polecam zrezygnować z granoli na rzecz moczenia i gotowania płatków owsianych oraz dodania do nich źródła witaminy C.
  • Erytrol możesz zastąpić np. ksylitolem, miodem lub syropem klonowym.
  • Do granoli możesz dodać np. jogurt naturalny lub sojowy, kefir, awokado, owoce granatu czy prażone jabłko.
  • Składniki granoli możesz dowolnie zmieniać, np. pominąć rodzynki i dodać nasiona sezamu. Pamiętaj, że wartość odżywcza granoli może się wtedy zmienić.