Bezglutenowe brownie jaglane z malinami

Tu jesteś:  Strona główna      Bezglutenowe brownie jaglane z malinami

Bezglutenowe brownie jaglane z malinami

Składniki (1 blaszka – 15 kawałków):
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej (90 g) + 1 szklanka wody do ugotowania
– 4 łyżki mąki ryżowej (45 g)
– 1 łyżka kakao (10 g)
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
– 100 g oleju kokosowego albo masła
– 2 jajka
– erytrol albo inny zamiennik cukru – ilość wg uznania / u mnie 3/4 szklanki
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 3 garście malin / o tej porze roku lepiej wybierać mrożone
• opcjonalnie:
– drobno posiekane orzechy
– płatki migdałowe
– wiórki kokosowe

▪️Kaszę jaglaną przełóż na drobne sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą, gorącą wodą. Zajmie to chwilę – spływająca z kaszy woda powinna być przezroczysta.
▪️W rondlu zagotuj wodę. Dodaj opłukaną kaszą jaglaną, wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
▪️W kąpieli wodnej roztop czekoladę z olejem kokosowym.
▪️Ugotowaną kaszę przełóż do miski, dodaj mąkę ryżową, kakao, roztopioną czekoladę i olej, jajka, erytrol, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość wymieszaj i miksuj do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.
▪️Gotową masę przełóż na małą blaszkę (np. 16×26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
▪️Na wierzchu rozsyp maliny i delikatnie wgnieć je w ciasto.
▪️Brownie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut.
▪️Po upieczeniu ciasto wystudź na kratce. Możesz posypać je po wierzchu erytrolem zmielonym na puder i wiórkami z gorzkiej czekolady.

Jeden kawałek to niecałe 150 kcal, 2,5 g białka, 11 g węglowodanów i 10,5 g tłuszczy.