10 faktów na temat otyłości

Tu jesteś:  Strona główna      10 faktów na temat otyłości

10 faktów na temat otyłości

Otyłość jest chorobą przewlekłą występującą najczęściej w krajach rozwiniętych, cechującą się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie.

Najłatwiejszy wskaźnik określający stopień nadwagi, to tzw. wskaźnik masy ciała (Body Mass Index, BMI), który można łatwo obliczyć na podstawie poniższego wzoru:

BMI = masa ciała [kg] / wzrost [m2] = kg/m2

Zależnie od wyniku można stwierdzić, czy nasza masa ciała jest prawidłowa, czy mamy niedowagę, nadwagę lub otyłość.

Pamiętajcie jednak, że BMI ma też wady i nie uwzględnia np. składu ciała. Przykładowo wskaźnik ten nie sprawdzi się u kulturystów, u których będzie on dosyć wysoki i spowodowany dużą masą mięśniową, a nie zawartością dużej ilości tkanki tłuszczowej.

1. Na świecie co najmniej 2.8 miliona ludzi umiera każdego roku z powodu nadwagi lub otyłości.

2. Żaden suplement diety przeznaczony do walki z otyłością nie jest rekomendowany do stosowania. Badania kliniczne dotyczące składników wykorzystywanych do produkcji tego typu suplementów nie wykazały żadnego działania przyspieszającego odchudzanie, albo wykazały działanie niewielkie i monitorowane w krótkim czasie, co nie wystarcza do deklarowania ich skuteczności w okresie długoterminowym.

3. Otyłość jest główną przyczyną takich chorób przewlekłych, jak: cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, udar mózgu), nowotwory (np. jelita grubego), kamica żółciowa, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, zaburzenia hormonalne, zmiany zwyrodnieniowe układu kostno-stawowego, bezdech nocny.

4. W Polsce na nadwagę lub otyłość cierpi 64% mężczyzn i 49% kobiet.

5. Nadwaga i otyłość kobiety przed ciążą i w trakcie ciąży wiążą się z ryzykiem makrosomii, czyli urodzeniowej masy ciała dziecka powyżej 4 kg, która z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i dyslipidemii w późniejszym, dorosłym życiu dziecka.

6. Podstawową przyczyną otyłości i nadwagi jest brak równowagi energetycznej pomiędzy ilością kilokalorii (kcal) spożywanych a wydatkowanych – za dużo jemy, za mało się ruszamy.

7. W 2016 roku ponad 1.9 miliarda osób dorosłych miało nadwagę, z czego 650 milionów było otyłych.

8. W 2017 roku ponad 38 milionów dzieci w wieku poniżej 5 lat cierpiało na nadwagę lub otyłość.

9. Od lat 90. XX wieku otyłość jest uznawana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za „ogólnoświatową epidemię„.

10. OTYŁOŚCI MOŻNA ZAPOBIEC.

Źródła

  • Żywienie kobiet w ciąży D. Szostak-Węgierek, A. Cichocka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2012
  • Praktyczny podręcznik dietetyki M. Jarosz, Wydawnictwo Instytutu Żywności i Żywienia, 2010
  • Normy żywienia dla populacji Polski M. Jarosz, Instytut żywności i Żywienia, 2017
  • https://www.who.int/